Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Ντύσιμο-Ένδυση

Καλοντυμένοι με κάθε καιρό

Ο πρώτος κανόνας πρέπει να είναι:
Ντύσιμο ανάλογο με τον καιρό! Ούτε το πολύ ζεστό, ούτε το πολύ ελαφρό ντύσιμο είναι σωστά. Ο ιδρώτας πρέπει να ελευθερώνεται προς το περιβάλλον, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος μιας τοπικής ψύξεως.
Οι απαιτήσεις της μόδας και της εμφανίσεως πρέπει στην περίπτω­ση αυτή να έρχονται σε τελευταία μοίρα.
Τα εσώρουχα του βασικού ντυσίματος πρέπει ν' απορροφούν τον ιδρώτα και ν' αποτελούνται από μαλλί ή βαμ­βάκι, ή ανάμικτο μαλλί-βαμβάκι. Έχει αποδειχτεί, ότι τα διχτυωτά φανελάκια είναι πολύ καλά γι' αυτή την περίπτωση, όπως και σε πολλά άλλα σπορ. Το δέρμα μπορεί ανεμπόδιστα ν' αναπνέει και όταν υπάρχει πολύς ιδρώτας δεν κολλάει το πουκάμισο στο σώμα. Πάντως, μερικοί δρομείς με ευαίσθητο δέρμα παραπονέθηκαν για πλήγιασμα των θηλών του στήθους. Γι' αυτό υπάρχουν φανελάκια, που έχουν δίχτυ μόνο κάτω απ' τα επικίνδυνα σημεία, ενώ από πάνω αποτελούνται από λείο ύφασμα.

Τα βαμβακερά παντελονάκια γυμναστικής έχουν επιβληθεί. Υπάρχουν παντελονάκια μ' ενσωματωμένο σλιπ έτσι ώστε να μη χρειάζεται εσώρουχο. Τα εσωτερικά άκρα του σλιπ ή του παντελονιού πρέπει να είναι μαλακά, για να μη ερεθίζουν τους μηρούς του αθλητή.

Οι κοντές κάλτσες πρέπει να εφαρμόζουν καλά και να είναι από απορροφητικό υλικό το καλύτερο είναι βαμβάκι ή μαλλί. Δεν συνιστώνται μακριές κάλτσες. Συνήθως, είναι στενότερες από τις κοντές και μπορούν να επηρεάσουν την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια.

Καλοκαίρι(πάνω από 20οC)
Φανέλες όχι πολύ χοντρές από βαμβάκι είναι πολύ κατάλληλες. Προτιμούνται αυτές, που έχουν ένα μικρό φερμουάρ στο λαιμό. Έτσι, ανάλογα με τον καιρό μπορεί να τις φορούμε ανοιχτές ή κλειστές. Μεγάλη σημασία έχει το μήκος: Είναι σω­στό η φανέλα να σκεπάζει τους γοφούς. Επειδή δε τα βαμβακερά μαζεύουν με το πλύσιμο, μπορούμε με το ράψιμο ενός οποιουδήποτε άλλου υφάσματος να έχουμε ξανά το επιθυμητό μήκος της φανέλας. Έτσι, η περιοχή των νεφρών είναι πάντα καλυμμένη.

Το μακρύ παντελονάκι είναι ένα απαραίτητο εξάρτημα στις ψυχρές ημέρες. Σαν υλικό θα έπρεπε και πάλι να διαλέξουμε μαλλί ή βαμβάκι.

Στον εξοπλισμό ανήκει, βέβαια, μια αθλητική φόρμα. Πρέπει να είναι ευκολοσυντήρητη και να βοηθάει τη διαπνοή. Τα βαμβακερά φοριούνται με πολύ άνεση, αλλά όμως, δεν είναι τόσο ευκολοσυντήρητα, όπως οι τεχνητές ίνες.

Μια φόρμα για τη βροχή ή για τον αέρα δεν είναι απόλυτα απαραίτητη. Όποιος αλλάζει ρούχα αμέσως μετά το τρέξιμο, μπορεί χωρίς κίνδυνο να ξεπεράσει και μια βροχή διαρκείας.

Ο υγρός και παγωμένος καιρός μαζί με δυνατό αέρα μπορεί να κάνει απαραίτητη μια φόρμα για προφύλαξη από τον αέρα.
Διαφορετικά, ιδρώνουμε τόσο πολύ κάτω από τα περισσότερα ρούχα, ώστε παρά το γεγονός ότι φοράμε τη φόρμα για τη βροχή, να γινόμαστε μούσκεμα από μέσα.

Ο εξοπλισμός συμπληρώνεται με μια κορδέλα στο μέτωπο, ένα μάλλινο σκούφο και το χειμώνα με γάντια.

Η ιδανική ένδυση στο κρύο έχει ως εξής:
                                                                              
Κατάσαρκα φοράμε μια λεπτή συνθετική μπλούζα (με κοντά ή μακριά μανίκια), η οποία απορροφά τον ιδρώτα και δεν του επιτρέπει να παγώσει και να εξατμιστεί πάνω στο σώμα μας. Προσοχή, οι βαμβακερές μπλούζες αντενδείκνυνται, γιατί μουσκεύουν με τον ιδρώτα και στη συνέχεια παγώνουν, με αποτέλεσμα να παγώνει και το σώμα.

Από πάνω βάζουμε ένα πουλόβερ τύπου fleece, το οποίο λόγω της πυκνής του ύφανσης κρατάει το σώμα μας ζεστό, με αποτέλεσμα να μας προστατεύει αφενός από το κρυοπάγημα και αφετέρου από τις μυϊκές κακώσεις.

Προαιρετικά από πάνω βάζουμε ένα αντιανεμικό ή αδιάβροχο μπουφάν από λεπτό συνθετικό ύφασμα, αν οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ κακές.

Για το κάτω μέρος του σώματος προτιμούμε μια βαμβακερή φόρμα και δεν παραλείπουμε να φορέσουμε χοντρές (ισοθερμικές) κάλτσες, όπως αυτές που φοράμε όταν κάνουμε σκι, για να προστατέψουμε το πόδια από τα κρυοπαγήματα.

Χειμώνας (κάτω από 5ο C)
Στα χέρια φοράμε γάντια, κατά προτίμηση μάλλινα ή fleece, όταν βρέχει ή χιονίζει, ώστε να μη βραχούν.

Αν κάνει πολύ κρύο, φοράμε οπωσδήποτε σκούφο στο κεφάλι και γυαλιά ηλίου, τα οποία προστατεύουν τα μάτια από το δυνατό άνεμο και τη χιονοθύελλα. Οι ιδανικοί σκούφοι είναι μάλλινοι απέξω και διαθέτουν επένδυση από  fleece, ώστε να μη μουσκεύει το κεφάλι μας από τη βροχή ή το πυκνό χιόνι.


Οι άνδρες που έχουν ανδρογενή αλωπεκία κινδυνεύουν περισσότερο να κρυώσουν όταν γυμνάζονται έξω καθώς το κεφάλι τους δεν προστατεύεται από μαλλιά. Αυτοί πρέπει υποχρεωτικά να φορούν σκούφο (ή κασκέτο με «αφτάκια») σε αντίθεση με τις γυναίκες που έχουν μακριά μαλλιά και μπορούν να αρκεστούν σε μια μάλλινη ή fleece κορδέλα.

Επιλέγουμε αθλητικά παπούτσια με ειδική σόλα, που προσφέρει καλύτερο «κράτημα» στο βρεγμένο έδαφος, και τα αγοράζουμε κατά ένα νούμερο μεγαλύτερα, ώστε να μη μας στενεύουν όταν τα φοράμε με χοντρές ισοθερμικές κάλτσες. Επίσης αποφεύγουμε να σφίξουμε πολύ τα κορδόνια, ώστε να μην εμποδίζουμε την κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα.

Το κατάλληλο ζέσταμα

Το γρήγορο περπάτημα, το τρέξιμο χαμηλής έντασης (jogging) και το σχοινάκι αποτελούν ιδανικό ζέσταμα, προτού ξεκινήσουμε την άσκηση. Στο τέλος αυτής της ολιγόλεπτης προθέρμανσης (8-10 λεπτά αρκούν) πρέπει να έχουμε ιδρώσει ακόμα κι αν γύρω μας επικρατούν συνθήκες παγετού.

Το σωστό είναι σε αυτή τη φάση να βγάλουμε τα εξωτερικά ρούχα (δηλαδή το αδιάβροχο μπουφάν και ίσως το  fleece πουλόβερ), προτού αρχίζει να ψύχεται ο ιδρώτας πάνω μας.

Είναι σημαντικό να προστατευτούμε από την αφυδάτωση, καθώς το σώμα μας δεν χάνει νερό μόνο με την εφίδρωση, αλλά και με την αναπνοή. Γι' αυτό φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας ένα μπουκάλι με νερό ή ισοτονικό ποτό, ώστε να αναπληρώνουμε τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες που χάνουμε κατά τη διάρκεια της άσκησης.


Τα οφέλη του χειμώνα

Αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο το ότι όσο πέφτει η εξωτερική θερμοκρασία τόσο «παγώνει» η διάθεση μας να γυμναστούμε έξω. Κι όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο χειμώνας ενδείκνυται πολύ περισσότερο από το καλοκαίρι για άθληση στο ύπαιθρο. Κι αυτό ισχύει για 5 συγκεκριμένους λόγους:

Και' αρχάς, ο καθαρός αέρας γεμίζει τους πνεύμονες μας με οξυγόνο, με αποτέλεσμα να ωφελεί τον οργανισμό πολύ περισσότερο από την αποπνικτική και υγρή ατμόσφαιρα των γυμναστηρίων, που επιπλέον συχνά μυρίζει δυσάρεστα από τον ιδρώτα των ασκουμένων. (Ειδικά όταν το γυμναστήριο στεγάζεται σε παλαιό κτίριο, που δεν διαθέτει καλό σύστημα κλιματισμού-εξαερισμού.)


Οταν ασκούμαστε έξω, ο οργανισμός μας «καίει» μέχρι και 12% περισσότερες θερμίδες, λόγω της επιτάχυνσης του μεταβολικού ρυθμού, την οποία προκαλεί το κρύο.
 

Οι απότομες μεταβολές της κλίσης ή της ποιότητας του εδάφους που συναντούμε στο ύπαιθρο έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση των καύσεων και την καλύτερη εκγύμναση των μυών.

Σύμφωνα με τα πορίσματα αρκετών μελετών, η ιδανική θερμοκρασία του περιβάλλοντος για τη βελτίωση της απόδοσης κατά την άσκηση είναι μόλις 10ο C και όχι 20-22ο C, η οποία είναι η μέση θερμοκρασία που επικρατεί σε όλους τους κλειστούς χώρους κατά τους χειμερινούς μήνες, συμπεριλαμβανομένων και των γυμναστηρίων. 

Η σύντομη έκθεση στις ακτίνες του ήλιου αποδεικνύεται ευεργετική για τον οργανισμό μας - ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, που η μέρα «μικραίνει» και η ηλιοφάνεια περιορίζεται αισθητά, καθώς η UV ακτινοβολία είναι απαραίτητη για την παραγωγή της βιταμίνης D από την προβιταμίνη της. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι απαραίτητη για το «χτίσιμο» γερών οστών και την καλή λειτουργία του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.


 

Πηγή: Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες.