Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

"Zεστές" λύσεις για να τρέχετε στο κρύο

Δρομολογήστε τις καλές προθέσεις του καλοκαιριού και αντιμετωπίστε τα εμπόδια του χειμώνα με βοηθό τον οδηγό που σας προτείνουμε.

Πολλοί δρομείς λατρεύουν το χειμωνιάτικο τρέξιμο. Ησυχία, άδειοι δρόμοι, ψυχρούλα, μοναχικό ταξίδι με τον εαυτό μας προς την ευτυχία… Χωρίς να αναφέρουμε το γεγονός ότι έχει ζωτική σημασία να διατηρήσετε μια καλή βάση το χειμώνα, για να πετύχει το τρέξιμό σας την άνοιξη. Εντούτοις, αν ανήκετε στους δρομείς του “καλού καιρού”, υιοθετήστε τον οδηγό επίλυσης τεχνικών δυσκολιών που σας προτείνουμε, για να μπορείτε να τρέχετε όλη τη χρονιά.

“Κρύο” εμπόδιο : Δυσκολεύομαι να τρέξω στο σκοτάδι. Τι μπορώ να κάνω;
“Ζεστή” λύση : Προσπαθήστε να τρέξετε την ώρα της μεσημεριανής παύσης. Αν δεν είναι εφικτό, επιλέξτε μια καλοφωτισμένη διαδρομή, φορέστε ρουχισμό με αντανακλαστικά υλικά και «να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά».

“Κρύο” εμπόδιο : Όταν ξεκινάω να τρέχω, τρέμω από το κρύο, λίγο αργότερα όμως, είμαι μούσκεμα στον ιδρώτα. Δυσκολεύομαι να βρω τι ρούχα να φορέσω.
“Ζεστή” λύση : Ποτέ μη φοράτε βαμβακερά ρούχα. Συγκρατούν τον ιδρώτα και σας κάνουν να παγώνετε. Φορέστε αλλεπάλληλες στρώσεις ρούχων : μία για να απομακρύνει τον ιδρώτα, μια άλλη ισοθερμική (αν κάνει πολύ κρύο) και τέλος ένα προστατευτικό πανωφόρι.

Αυτός ο συνδυασμός σας κρατά ζεστούς στην αρχή του τρεξίματος και μετά, καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία του σώματός σας, σας δίνει τη δυνατότητα να αφαιρείτε ρούχα. Φορέστε ένα πανωφόρι με αφαιρούμενα μανίκια που μπορούν να χωρέσουν στις τσέπες σας. Ή ένα που πιάνει λίγο χώρο διπλωμένο και μπορεί να χωρέσει σε τσαντάκι μέσης.

Μια άλλη ιδέα είναι να κάνετε πλήρη προθέρμανση πριν βγείτε από το σπίτι σας, με αναπηδήσεις στον αέρα έχοντας ανοιχτά χέρια και πόδια, καθώς και επιτόπιο τροχάδην. Μπορείτε ακόμη να πάτε στο γυμναστήριο για να ξεκινήσετε το τρέξιμό σας σε διάδρομο γυμναστικής.

“Κρύο” εμπόδιο : Είμαι κρυωμένος. Μπορώ ακόμη κι έτσι να τρέξω;
“Ζεστή” λύση : Ναι. Τα μόνα συμπτώματα που θέλουν ζέστη και κρεβάτι είναι : πυρετός, ρίγη, βήχας από το στήθος και μυϊκοί πόνοι. Τρέξτε ήρεμα και μετά θα νιώσετε πολύ καλύτερα.
«Η άθληση βοηθά στην αποσυμφόρηση της μύτης», λέει ο καθηγητής Ρον Έκλες, διευθυντής του Κέντρου Κοινών Κρυολογημάτων του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ. «Θέτει σε κίνηση τα λευκά αιμοσφαίρια του αίματος, και μπορεί να σας ωφελήσει πολύ περισσότερο από την κατάκλιση».

“Κρύο” εμπόδιο : Όταν τρέχω στο κρύο, έχω αίσθηση καψίματος στο στήθος μου.
“Ζεστή” λύση : Συμβαίνει σε πολλούς δρομείς. Εμφανίζεται κατά την έντονη σωματική προσπάθεια σε πολύ κρύο αέρα, επειδή μπορεί να προκληθεί στένωση στους αεραγωγούς. Το πρόσωπο ή η ρινική κοιλότητα όταν παγώνουν, μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.

«Αρκεί να αναλογιστείτε πώς σας κόβεται η ανάσα, όταν σας καταβρέχουν με κρύο νερό και θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη θερμοκρασία του δέρματος και στην αναπνοή», λέει ο Δρ Άλεξ Νίπερ, αθλητίατρος στην Κλινική Pure Sports Medicine στο Λονδίνο (puresportsmed.com).

Timbertrail.gr/Δεκέμβριος 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες.