Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Πέρασα τα 40 και είμαι καλά. Πρέπει να τρέχω; Τι να προσέχω;

Ξεκίνησα να τρέχω συστηματικά - αυτό σημαίνει προπόνηση όλο το χρόνο -   από το 2000 και μετά , δηλαδή μετά τα 38 μου . Μέχρι τότε , σαν γιατρός που σέβεται τον εαυτό του ( και εφημερεύει ) , ήμουν καπνιστής του μισού πακέτου την ημέρα και δρομέας των μισών μηνών του χρόνου . Ξεκινούσα τις προπονήσεις στα τέλη Μάρτη και σταματούσα με τα πρώτα κρύα του Νοέμβρη . Την επόμενη Άνοιξη άρχιζα και πάλι , με φυσική κατάσταση στο προσωπικό μου ναδίρ .
 
    Στην ηλικία των 26-27 ετών το μοντέλο αυτό λειτουργούσε . Μέσα σε 1- 1,5 μήνα γινόταν το "ξαράχνιασμα" από την χειμωνιάτικη ακινησία , φτάνοντας την φυσική κατάσταση από το "μέτρια" στο "πολύ καλά" σύμφωνα με την κατάταξη του Cooper . Μεταφράζοντάς το σε χρόνους , έτρεχα το 5άρι σε 21' 20'' - 21' 30'' κι αυτό στα καλύτερά μου . Μετά , ερχόταν ο Νοέμβρης , μίκραιναν οι μέρες , τελείωναν οι προπονήσεις .

            Όσο τα χρόνια περνούσαν , ο ενάμισης μήνας του "ξαραχνιάσματος" έγιναν τρεις ή και τέσσερις μήνες . Η πρόοδος καθυστερούσε , θλάσεις πότε από δω , πότε από κεί , οι χρόνοι στάσιμοι . Από το 1993 και μετά , δεν μπόρεσα ποτέ να πέσω κάτω από τα 22 λεπτά . Αισθανόμουν ότι έβρισκα τοίχο , αισθανόμουν ότι υπήρχε ένα φράγμα που εμπόδιζε τον οργανισμό μου να αποδώσει . Το φράγμα αυτό δεν ήταν η ηλικία που μεγάλωνε , ήταν η γενικευμένη ισχαιμία που προκαλεί στον οργανισμό το τσιγάρο .
            Μετά το 2000 , οι επαγγελματικές και οικογενειακές μου υποχρεώσεις καταστάλαξαν . Ξεμπέρδεψα με τις εφημερίες και τα νοσοκομεία , εργαζόμουν 5θήμερο με λογικό ωράριο , το πήρα απόφαση ότι θα μείνω με ένα παιδί . Όταν ο τετράχρονος γιός μου άρχισε να "καπνίζει" το μολύβι του μαζί μου , κατάλαβα πως είχα έναν δεύτερο λόγο να το κόψω το ρημάδι . Έτσι , τον Μάρτιο του 2001 , εγώ και το Dunhill πήραμε διαζύγιο .
            Τα αποτελέσματα της συνεχόμενης προπόνησης και της διακοπής του καπνίσματος , δεν φάνηκαν αμέσως . Τους πρώτους μήνες έβαλα (όπως συνηθίζεται ) μερικά κιλά , ενώ οι χρόνοι έμεναν στάσιμοι . Ωστόσο η σταθερή εφαρμογή του προγράμματος , η βαθμιαία αύξηση των χιλιομέτρων και της έντασης , και η σταδιακή αποτοξίνωση του οργανισμού μου από τα προϊόντα του καπνού , έφεραν τελικά αποτέλεσμα . Το Μάρτιο του 2003 , ο τοίχος γκρεμίστηκε . Μετά από 11 χρόνια κατέβηκα τα 22 λεπτά στο 5άρι κι αυτό ήταν μόνο η αρχή . Τον επόμενο ενάμιση χρόνο βελτιωνόμουν συνεχώς . Κατέβηκα τα 21 λεπτά , τα 20 μισό , τα 20 και έφτασα τα 19,5 λεπτά τον Δεκέμβρη του 2004 . Ήταν απερίγραπτη η χαρά που ένιωθα σ' εκείνες τις κούρσες - χαρά και έκπληξη μαζί - , καθώς έβλεπα το σώμα μου να ανταποκρίνεται σε ότι του ζητούσα και να αποδίδει (στα 42 πιά) , καλύτερα απ' ότι στα 25 .
            Από εκεί και μετά , δεν βελτιώθηκα άλλο . Μπορεί αυτό να είναι το φυσικό μου όριο , μπορεί ο χρόνος που διαθέτω για προπόνηση να είναι λίγος , μπορεί το σύστημά μου να μην είναι το καλύτερο - οι λόγοι είναι πολλοί και τελικά δεν έχουν σημασία . Αυτό που έχει σημασία είναι ότι και σήμερα , όποτε πέφτω από το 20λεπτο στο 5άρι , το γιορτάζω σε κάθε κύτταρό μου .
            Το ξέρω πως η ιστορία μου δεν είναι πρωτότυπη . Την διηγήθηκα για να κάνω πιο προφανείς τους λόγους που είμαι δρομέας - και θα εξακολουθήσω να είμαι , όσο το σώμα μου το επιτρέπει .
            Τρέχω λοιπόν γιατί έτσι χαίρομαι το σώμα μου . Το χαίρομαι όπως ο χορευτής κάνοντας τις φιγούρες του, όπως τα μικρά γατιά όταν παίζουν μ' ένα τόπι . Απολαμβάνω το ρυθμό στις αρθρώσεις μου , το σφίξιμο των μυών , τις βαρειές ανάσες , το χτύπημα στους κροτάφους , τη δύναμή του .
            Τρέχω γιατί έτσι ελέγχω το σώμα μου . Υποβάλλοντάς το στην πίεση της άσκησης διαπιστώνω ποιο σύστημα υπολείπεται , ποιες είναι οι αδυναμίες του , ποιες συνήθειες δρουν ανασταλτικά στην καλή λειτουργία του (βλέπε κάπνισμα π.χ.) . Η έντονη άσκηση λειτουργεί σαν μεγεθυντικός φακός και εντοπίζει τα προβλήματα στην αρχή τους . Κάποιες από τις ατέλειες διορθώνονται κιόλας με το μηχανισμό της βαθμιαίας προσαρμογής - σύνδεσμοι δυναμώνουν , αρθρώσεις ισχυροποιούνται .
            Τρέχω γιατί αυτό μου δίνει δύναμη , ζωτικότητα , πνευματική διαύγεια . Βλέπω πιό καθαρά τι θα κρατήσω και τι θ' αφήσω , τι μου χρειάζεται και τι όχι . Αντέχω την πολύωρη δουλειά , την ψυχική φθορά της δουλειάς μου, διατηρώ την περιέργειά μου ακμαία , αισθάνομαι καλά , αισθάνομαι ισχυρός . Το ξέρω πως "αισθάνομαι" δεν σημαί-νει ότι "όντως είμαι" , και πως όλα αυτά ίσως είναι απλώς θέμα τροποποιημένης εγκεφαλικής βιοχημείας . Τι σημασία όμως έχει αυτό ; Είναι μεγάλο πράγμα να ξυπνάς το πρωί και να αισθάνεσαι δυνατός και ευδιάθετος , όπως στα 25 κι ας είσαι 45 . Αυτό είναι το δώρο του τρεξίματος .
            Γιά το τέλος άφησα αυτό που θεωρώ σημαντικότερο . Τρέχω γιά να καθυστερήσω τη φθορά του χρόνου στα κύτταρά μου . Συμβαίνει όντως αυτό το πράγμα ; Δίνει το τρέξιμο (και γενικά η αερόβια άσκηση ) χρόνια στη ζωή μας ; Η υποκειμενική μου εντύπωση είναι ότι υπό προϋποθέσεις δίνει , αλλά ακόμα κι αν αυτό είναι αβέβαιο , σίγουρο είναι πως δίνει ζωή στα χρόνια μας . Θα πείτε , καλά η υποκειμενική σου εντύπωση , ξεκάθαρη ΕΠΙΣΤΗ- ΜΟΝΙΚΗ απάντηση υπάρχει ; Είναι ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟ ότι η αερόβια άσκηση σε κάνει μακροβιότερο ; Η μονολεκτική απάντηση είναι πως ΟΧΙ , ξεκάθαρη στατιστική απόδειξη δεν υπάρχει . Γιά να αποδειχθεί κάτι τέτοιο χρειάζεται να οργανωθεί μιά προοπτική μελέτη , με δύο ομάδες συμμετεχόντων (αθλούμε- νους και μη ) , σε επαρκή αριθμό (200-300 ή και παραπάνω ανά ομάδα) , που θα τους παρακολουθήσει για διάστη- μα δεκαετιών προκειμένου να βγάλει επαρκή συμπεράσματα από την κάθε ομάδα . Τέτοια μελέτη από όσο γνωρίζω δεν έχει υπάρξει .

            Σε ποιά δεδομένα στηρίζονται λοιπόν οι υπερασπιστές της άσκησης και σε ποιά οι επικριτές της ;

           
Οι υπερασπιστές της άσκησης στηρίζονται σε μελέτες που πρωτοεμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1950 και που αυξήθηκαν εκθετικά την τελευταία 20ετία . Οι μελέτες αυτές συχνά εξετάζουν μεγάλο αριθμό ατόμων (ορισμένες φορές κάποιες χιλιάδες ) και σε γενικές γραμμές ελέγχουν την επίδραση της άσκησης σε διάφορες ασθένειες , συνήθως του καρδιαγγειακού συστήματος (στεφανιαία νόσος , υπέρταση κλπ.) . Ωστόσο ο χρόνος που διαρκούν οι μελέτες αυτές είναι στην καλύτερη περίπτωση μια 10ετία , η δε ένταση της άσκησης δεν φτάνει ούτε καν την προπόνηση ενός αρχάριου δρομέα . Το τελικό συμπέρασμα είναι -ας πούμε- κάπως έτσι : Αυτοί που βαδίζουν 4 ώρες την εβδομάδα έχουν π.χ. 3 ή 4 φορές μικρότερη πιθανότητα να πάθουν έμφραγμα μέσα στη 10ετία σε σχέση με αυτούς που δεν βαδίζουν .  Ένα τέτοιο συμπέρασμα μπορεί να είναι επιστημονικά ακριβές αλλά σε καμία περίπτωση δεν ξεκαθαρίζει τη σχέση τρεξίματος και μακροβιότητας , ούτε σημαίνει ότι η μειωμένη πιθανότητα γιά έμφραγμα των βαδιστών θα εξακολουθεί να ισχύει στα 15 ή τα 20 χρόνια . Γιά να το πεις αυτό θα πρέπει να το καταγράψεις .
            Ένα άλλο είδος στατιστικών μελετών είναι οι αναδρομικές . Σ' αυτές δεν ξεκινάς συλλέγοντας δεδομένα , αλλά επεξεργάζεσαι στοιχεία που έχουν ήδη καταγραφεί . Παίρνεις ας πούμε έναν πληθυσμό επαρχιωτών Νορβηγών που κάνουν ορειβατικό σκι και τον συγκρίνεις με έναν αντίστοιχο Νορβηγών αστών . Διαπιστώνεις ότι ο μέσος όρος ζωής των χιονοδρόμων είναι κατά 7 χρόνια μεγαλύτερος από των αστών και τον αποδίδεις στην υποχρεωτική αερόβια άσκηση που κάνουν μέχρι μεγάλη ηλικία . Οι αναδρομικές μελέτες θεωρούνται λιγότερο ακριβείς από τις προοπτικές και περισσότερο επιρρεπείς σε στατιστικά σφάλματα .
            Οι επικριτές της άσκησης τώρα , δεν στηρίζονται σε καμμία μελέτη . Δεν υπάρχει καμία εργασία που να λέει ότι τρώγοντας πίτσες και βλέποντας 6 ώρες την ημέρα τηλεόραση , γίνεσαι υγιέστερος . Αυτό που κάνουν είναι να αναφέρουν περιπτώσεις αθλούμενων μέσης ηλικίας που πέθαναν " ξαφνικά" στην προπόνησή τους ή στη διάρκεια ενός αγώνα . Με τον τρόπο αυτό τρομοκρατούν και δημαγωγούν αλλά σε καμμία περίπτωση δεν ακριβο-λογούν . Η επιστημονική διατύπωση είναι κάπως έτσι : Αν είσαι άντρας , 50-59 ετών και ασκείσαι , έχεις πιθανότητα (περίπου αυτή είναι) 5 στις 100.000 να υποστείς καρδιακό επεισόδιο . Αντίστοιχα αν πλένεις το αυτοκίνητό σου ή σκαλίζεις τον κήπο σου, έχεις πιθανότητα επεισοδίου 0,5 στις 100.000 ( μικρότερη αλλά υπαρκτή ) . Μόνο όταν παρουσιάζεις όλα τα δεδομένα , παίρνουν τα πράγματα τις σωστές τους διαστάσεις .
            Σχετικά με το θέμα του "αιφνίδιου" θανάτου σε αθλούμενους μέσης ηλικίας (40 και πάνω) , υπάρχουν ιατρικές εργασίες που λένε ότι δεν είναι και τόσο αιφνίδιος . Στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων υπάρχουν συμπτώματα με διάρκεια ωρών και συχνότερο από αυτά είναι η στηθάγχη . Αυτό που συμβαίνει δυστυχώς στους ασκούμενους είναι πως αγνοούν τα προειδοποιητικά συμπτώματα και συνεχίζουν την προσπάθεια θεωρώντας αυτή τους τη χαζομάρα , ως ένα είδος "αθλητικής μαγκιάς" . Πολλά βιβλία δρομέων και "υπέρδρομέων" ηρωοποιούν τον παραλογισμό , αφηγούμενα ιστορίες ανθρώπων που τρέχουν με αιματουρία , μισότυφλοι , με διάρροιες και εμετούς , με 45 βαθμούς θερμοκρασία και άλλα μαζοχιστικά . Θυμόμαστε ίσως την εικόνα της ελβετίδας μαραθωνοδρόμου πριν καμιά 20ετία , που τερμάτιζε παραπαίοντας στον κλασσικό μαραθώνιο . Λίγοι θα κατάλαβαν τότε ότι αυτή η γυναίκα δεν παραπατούσε από την κούραση αλλά εκδήλωνε ένα ελαφρύ εγκεφαλικό επεισόδιο από την αφυδάτωση και τις ηλεκτρολυτικές διαταραχές εν γένει . Ίσως μετά από 1-2 χιλιόμετρα το ελαφρύ εγκεφαλικό θα γινόταν βαρύ και οι βλάβες μόνιμες .
            Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι μπορούμε να ασκούμαστε έντονα , μέσα στα πλαίσια που αντέχει το σώμα μας , και πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη τα μηνύματα που μας στέλνει . Η ζάλη , η ναυτία , ο προκάρδιος πόνος , η οσφυαλγία , κάτι σημαίνουν . Πρέπει να σταματήσουμε , να δώσουμε στον οργανισμό χρόνο να αναλάβει και αν κά- τι επιμένει , να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια . Επιπλέον , όσο μεγαλώνουμε να τηρούμε με μεγαλύτερη συνέπεια , την επαρκή ενυδάτωση , τη λήψη ηλεκτρολυτών και θερμίδων , την αποφυγή ακραίων εξωτερικών θερμοκρασιών . Μεγαλώνοντας , το σώμα δεν ανέχεται πολλά-πολλά και αυτό πρέπει να το σεβόμαστε .
            Είδαμε τι λένε οι "αντικειμενικές" παρατηρήσεις των υποστηρικτών και των επικριτών της άσκησης . Τι γίνεται όμως σε προσωπικό επίπεδο ; Τι άλλαξε στο σώμα μου σ' αυτά τα 7 χρόνια συστηματικής προπόνησης ; Πέρα από τα προφανή (έχασα λίπος από την κοιλιά , μείωσα το σωματικό μου βάρος , δυνάμωσε όλο το μυικό σύστημα ) , υπήρξαν όντως και άλλες μεταβολές . Η πίεση μου μειώθηκε από το 130/80 στο 115/70 κατά μέσο όρο (καθοριστική επίδραση σ' αυτό είχε βέβαια και η διακοπή του καπνίσματος) . Ενώ παλαιότερα κολλούσα 2-3 ιώσεις κάθε χειμώνα , τώρα κολλάω μία κάθε 3 χρόνια και αν . Η οστική πυκνότητα στα κόκκαλα των κάτω άκρων (σε τυχαίες ακτινογραφίες) είναι εντυπωσιακή . Επειδή η δουλειά μου απαιτεί πολύωρη ορθοστασία , παλαιότερα είχα ενοχλήσεις στο τέλος της μέρας με κνησμό, θερμότητα και ελαφρό οίδημα στους αστραγάλους . Αυτά πλέον είναι παρελθόν . Ακόμα και μιά μικρή αποκόλληση στον αμφιβληστροειδή , στο δεξί μου μάτι , μετά από καταχρήσεις στο μονόζυγο , κόλλησε μόνη της παραξενεύοντας την οφθαλμίατρο σύζυγό μου . Παρατήρησα επομένως μια καλύτερη συμπεριφορά του ανοσοποιητικού μου , μιά σαφώς ευεργετική επίδραση στην "υγεία" των οστών , καλύτερη κατάσταση του φλεβικού μου στα πόδια και γενικά μιά καλύτερη αυτορύθμιση όλου του οργανισμού . Συμφωνώ πως όλα αυτά δεν αποδεικνύουν τίποτε , είναι όμως ενδείξεις διαπιστωμένες και ήθελα να τις αναφέρω .
            Το τελικό ερώτημα είναι : Πώς μεγιστοποιούνται οι θετικές επιπτώσεις της αερόβιας άσκησης στον οργανισμό μας ;  Η δική μου θεωρία στηρίζεται στους πίνακες του Kenneth Cooper , με τα αποτελέσματα του 12λεπτου δρόμου και του χρόνου στα 2400 μέτρα , ανά φύλο και ηλικιακή ομάδα . Τους παραθέτω παρακάτω :
 
12ΛΕΠΤΟ ΤΕΣΤ COOPER (ΑΝΔΡΕΣ)
ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
 
 
ΗΛΙΚΙΑ ΣΕ
ΕΤΗ
 
 
 
13-19
20-29
30-39
40-49
50-59
60+
1. ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΗ
< 2100
< 1960
< 1900
< 1830
< 1650
< 1400
2. ΧΑΜΗΛΗ
2100-2210
1960-2110
1900-2090
1830-2000
1650-1870
1400-1640
3. ΜΕΤΡΙΑ
2200-2510
2120-2400
2100-2330
2010-2240
1880-2090
1650-1930
4. ΚΑΛΗ
2520-2770
2410-2640
2340-2510
2250-2460
2100-2320
1940-2120
5. ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ
2780-2990
2650-2830
2520-2720
2470-2660
2330-2540
2130-2500
6. ΑΡΙΣΤΗ
 > 3000
> 2840
> 2730
> 2670
> 2550
> 2510
 
 
 
12ΛΕΠΤΟ ΤΕΣΤ COOPER (ΓΥΝΑΙΚΕΣ)

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
 
 
ΗΛΙΚΙΑ ΣΕ
 ΕΤΗ
 
 
 
13-19
20-29
30-39
40-49
50-59
60+
1. ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΗ
< 1600
< 1540
< 1510
< 1410
< 1350
< 1250
2. ΧΑΜΗΛΗ
1600-1900
1540-1790
1510-1690
1410-1580
1350-1500
1250-1390
3. ΜΕΤΡΙΑ
1910-2080
1800-1960
1700-1900
1590-1790
1510-1690
1400-1580
4. ΚΑΛΗ
2090-2300
1970-2160
1910-2080
1800-2000
1700-1900
1590-1750
5. ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ
2310-2430
2170-2330
2090-2240
2010-2160
1910-2090
1760-1900
6. ΑΡΙΣΤΗ
 > 2440
> 2340
> 2250
> 2170
> 2100
> 1910
 
 
ΑΕΡΟΒΙΟ ΤΕΣΤ 2400 μ. (ΑΝΔΡΕΣ)
 
ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΗΛΙΚΙΑ ΣΕ ΕΤΗ
 
13-19
20-29
30-39
40-49
50-59
60+
1. ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΗ
>15’ 31’’
>16’01’’
>16’31’’
>17’31’’
>19’01’’
>20’01’’
2. ΧΑΜΗΛΗ
12’11’’-15’30’’
14’01’’-16’00’’
14’45’’-16’30’’
15’36’’-17’30’’
17’01’’-19’00’’
19’01’’-20’00’’
3. ΜΕΤΡΙΑ
10’49’’-12’10’’
12’01’’-14’00’’
12’31’’-14’44’’
13’01’’-15’35’’
14’31’’-17’00’’
16’16’’-19’00’’
4. ΚΑΛΗ
9’41’’-10’48’’
10’46’’-12’00’’
11’01’’-12’30’’
11’31’’-13’00’’
12’31’’-14’30’’
14’00’’-16’15’’
5. ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ
8’37’’-9’40’’
9’45’’-10’45’’
10’00’’-11’00’’
10’30-11’30’’
11’00’’-12’30’’
11’15’’-13’59’’
6. ΑΡΙΣΤΗ
<8’37’’
<9’45’’
<10’’00’’
<10’30’’
<11’00’’
<11’15’’
  
 
 
ΑΕΡΟΒΙΟ ΤΕΣΤ 2400 μ. (ΓΥΝΑΙΚΕΣ)
 
ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΗΛΙΚΙΑ ΣΕ ΕΤΗ
 
13-19
20-29
30-39
40-49
50-59
60+
1. ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΗ
> 18’31’’
> 19’01’’
> 19’31’’
> 20’01’’
> 20’31’’
> 21’ 01’’
2. ΧΑΜΗΛΗ
16’55’’-18’30’’
18’31’’-19’00’’
19’01’’-19’30’’
19’31’’-20’00’’
20’01’’-20’30’’
20’31’’-21’00’’
3. ΜΕΤΡΙΑ
14’31’’-16’54’’
15’55’’-18’30’’
16’31’’-19’00’’
17’31’’-19’30’’
19’01’’-20’00’’
19’31’’-20’30’’
4. ΚΑΛΗ
12’30’’-14’30’’
13’31’’-15’54’’
14’31’’-16’30’’
15’56’’-17’30’’
16’31’’-19’00’’
17’31’’-19’30’’
5. ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ
11’50’’-12’29’’
12’30’’-13’30’’
13’00’’-14’30’’
13’45’’-15’55’’
14’30’’-16’30’’
16’30’’-17’30’’
6. ΑΡΙΣΤΗ
< 11’50’’
<12’30’’
<13’00’’
<13’45’’
<14’30’’
<16’30’’
 
 
            Οι πίνακες αυτοί είναι σοφοί . Όσο περισσότερο τρέχω , τόσο περισσότερο το πιστεύω . Ίσως είναι λίγο ελαστικοί με τις γυναίκες . Επίσης δεν είναι ίδιοι . Το 12λεπτο τεστ εκτιμά περισσότερο την αντοχή , ενώ το τεστ 2400 μ. εστιάζεται στην ταχύτητα . Σου δίνει έτσι ένα μέτρο του τι να διορθώσεις . Προσωπικά , ενώ περνάω τα 3χλμ σε 12 λεπτά , δεν έχω κάνει ποτέ τα 2400 μ. κάτω από 9 λεπτά - επιβεβαίωση ότι υστερώ στην ταχύτητα .
            Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να ασκούμαστε τόσο ώστε να διατηρούμε την αερόβια ικανότητά μας , αν είναι εφικτό , στα επίπεδα της εφηβικής ηλικίας . Δηλαδή πρέπει να βρισκόμαστε και στα δύο τεστ στο άριστο επίπεδο της ηλικίας 13-19 , ή έστω να τείνουμε προς αυτό . Αυτή η «νεανική» αερόβια ικανότητα αποτελεί ένα ισχυρό ερέθισμα γιά το σώμα μας ώστε να συμπεριφέρεται και να αυτορρυθμίζεται «νεανικά» σε πάρα πολλά συστήματα (ανοσολογικό , μυοσκελετικό , καρδιοαναπνευστικό , αγγειακό κλπ) , αντιστεκόμενο στην ενδογενή τάση των κυττάρων μας να γεράσουν . Με τον τρόπο αυτόν πιστεύω ότι πετυχαίνουμε τη μέγιστη ωφέλεια του οργανισμού μας από την αερόβια άσκηση . Αυτό είναι το μέτρο , η χρυσή τομή . Το παραπάνω αποτελεί υπερβολή και καταπόνηση , το παρακάτω προσφέρει λιγότερα .
            Υπενθυμίζω ότι η επιδίωξη αυτή αποτελεί θεωρητικό στόχο που προσεγγίζεται σταδιακά και προϋποθέτει άριστη κατάσταση καρδιαγγειακού , αναπνευστικού , μυοσκελετικού κλπ . Ακόμα καλύτερο είναι να φτάσει κάνείς το επίπεδο αυτό και να διατηρηθεί εκεί , γύρω στην ηλικία των 30 , πριν η φυσιολογική φθορά της γήρανσης επηρεάσει αισθητά κάποια όργανα . Αν το σώμα διαμαρτύρεται κατά οποιονδήποτε τρόπο , μειώνουμε την ένταση και αρκούμαστε στο άριστο της ηλικιακής μας ομάδας ή και ακόμα παρακάτω . Επίσης δεν παραλείπουμε να κάνουμε περιοδικά έναν βασικό αιματολογικό και καρδιολογικό έλεγχο . Να ελέγξουμε αιματοκρίτη και αποθήκες σιδήρου , το λιπιδαιμικό μας προφίλ , τις καρδιακές βαλβίδες με ένα triplex , τα πνευμόνια μας με μιά ακτινογραφία θώρακα μία στο τόσο . Τηρούμε ένα διαιτολόγιο με περισσότερα φρούτα (ειδικά εσπεριδοειδή) και λαχανικά και λιγότερο κρέας . Όταν έχουμε επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό σε κάποια νοσήματα , ελεγχόμαστε με μεγαλύτερη επιμέλεια . Το τρέξιμο δεν είναι πανάκεια και δεν θα διορθώσει τα προβληματικά μας γονίδια .
            Τελειώνοντας θέλω να πω ότι δεν συμπαθώ τις υπεραποστάσεις - θα τόχετε καταλάβει άλλωστε . Πιστεύω πως όλοι μετέχουμε σε έναν και μοναδικό υπερμαραθώνιο , την ίδια μας τη ζωή . Γιά να τον τερματίσουμε και να μην τον εγκαταλείψουμε στη μέση , χρειαζόμαστε σώμα γυμνασμένο και πνεύμα οξύ . Οι "ηρωικές" καταπονήσεις αντιβαίνουν στην οικονομία της διαδρομής . Το ΜΕΤΡΟ είναι εδώ , έχει καταγραφεί . Ελπίζω πως όλο και περισσότεροι τα επόμενα χρόνια θα το επιδιώκουν . Είναι εύκολο να το κρατήσεις γιά ένα,δύο, πέντε χρόνια , δύσκολο όμως να το κατορθώσεις διά βίου . Αυτό , κατά τη γνώμη μου , αποτελεί και τη μεγαλύτερη πρό-κληση . Καλές διαδρομές ....
 
Τάσος Χείλαρης
Γιατρός - Γαστρεντερολόγος .
Ερασιτέχνης δρομέας , μέλος του Σ.Δ.Υ.Α .
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες.