Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Τρέξιμο για ηλικιωμένους

Τα σπορ αντοχής είναι πολυτιμότερα για τους ηλικιωμένους παρά για τους νέους.

Αν μελετήσουμε στατιστικές μελέτες θα δούμε, ότι οι περισσότεροι κίνδυνοι για την καρδιά και το κυκλοφορικό απειλούν μετά τα 40 χρόνια.

Το πιο λογικό είναι ν' αρχίζει κανείς τα σπορ αντοχής από τα νιάτα του και να συνεχίζει μέχρι και τη μεγάλη ηλικία.

Ακόμα και προηγούμενες καλές αθλητικές επιδόσεις κατά τη νεότητα δεν αποτελούν μετά τα 40 «πιστοποιητικό» καλής υγείας.

Η υγεία πρέπει συνεχώς να προστατεύεται, γιατί οι ευεργετικές επιδράσεις μιας περιόδου ασκήσεως για τον οργανισμό, χάνονται δυστυχώς πολύ γρήγορα με τη συνεχή ακινησία.

Έτσι, διαπίστωσαν επιστήμονες σε τεστ πάνω σε ειδικευμένους αθλητές, ότι μετά από πλήρη ακινησία του σώματος επί 3-4 εβδομάδες, η χωρητικότητα της καρδιάς έγινε πολύ μικρότερη.

Φυσικά, τα φαινόμενα αυτά παρουσιάζονται πολύ εντονότερα σε συστηματικούς αθλητές, παρά σε ευκαιριακούς.

Είναι πολύ μεγάλο λάθος ορισμένων «εχθρών» των σπορ ν' αναφέρουν προηγούμενες περιπτώσεις θανάτου γνωστών μεγάλων αθλητών. Κανείς δεν ξέρει πότε ο αθλητής αυτός και για πόσο καιρό είχε σταματήσει την άθληση.

Όχι σπάνια παρουσιάζονται σ' εξαιρετικούς αθλητές, μετά την απομάκρυνση από το στίβο, φαινόμενα αποκτήσεως υπερβολικού πάχους.

Καθένας που θα σταματήσει απότομα στα 30 του χρόνια κάθε αθλητική άσκηση, μπορεί ευκολότατα να πάθει έμφραγμα στα 40 του, όπως κάθε άλλος άνθρωπος.

Εκτός όμως, το άθλημα αυτό αντοχής παρουσιάζει οπωσδήποτε τα προτερήματα, που αναφέραμε στην αρχή.

Οι αθλητές ταχύτητας(σπρίντερ), παρουσιάζουν, συνήθως, μια τελείως κανονική χωρητικότητα καρδιάς. Σε ιατρικές εξετάσεις, π.χ. αποδείχτηκε, ότι ο πρώην ολυμπιονίκης του 1960 και κάτοχος παγκοσμίου ρεκόρ στα100 m, Armin Hary, παρουσίαζε μιά χωρητικότητα καρδιάς, που δεν διέφερε από τα κανονικά μη αθλούμενα άτομα.

Η ηλικία δεν πρέπει να είναι ανασταλτικός παράγοντας για ν' αρχίσουμε αερόβια άσκηση.

Ο βασικός, όμως, κανόνας λέει: Όποιος έχει περάσει τα 40 ή δεν έχει κάνει κανένα σπόρ επί 5 χρόνια νια, πρέπει να εξεταστεί πριν ν' αρχίσει την άσκηση, γενικά, από ένα γιατρό (με ηλεκτροκαρδιογράφημα μετά από κόπωση).

Επίσης, μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο, όταν αγύμναστοι αυξάνουν πολύ γρήγορα το ρυθμό της προσπάθειας και επιπλέον η άοκνο τους δεν γίνεται συστηματικά.

Συμβουλεύουμε να τηρείτε πρόγραμμα προοδευτικής ασκήσεως με ελάχιστη συχνότητα σφυγμών ασκήσεως.

Το τρέξιμο είναι ειδικά κατάλληλο σαν άσκηση αντοχής για κάθε ηλικία.

Για να προστατεύουμε τις αρθρώσεις και ολόκληρο το μυοσκελετικό σύστημα, πρέπει να διαλέγουμε μαλακό έδαφος.
Επιπλέον, χρειάζονται κατάλληλα παπούτσια για ν' αποφεύγουμε υπερφορτώσεις.
Το χειμώνα εκτός από το τρέξιμο μπορείτε να κάνετε σαν μία αλλαγή σε χιονοδρομία ανώμαλου εδάφους έχει ευεργετικές επιδράσεις.

 Αναφέρουμε, ότι έχει διαπιστωθεί από έρευνες ότι η σωματική απόδοση μειώνεται μετά τα 25 χρόνια, περίπου.

Γι' αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για πιο αργά αποτελέσματα βελτιώσεως από την άσκηση.

Καλό είναι ν' αρχίζουμε σπορ αντοχής και μετά από διάφορες αρρώστιες. Υπάρχουν πολλές κλινικές στο εξωτερικό που κάνουν ασκήσεις τρεξίματος και χιονοδρομίες μακρών αποστάσεων σε αρρώστους από εμφράγματα - με θαυμάσια αποτελέσματα.

Αναφέρονται από αρρώστους απο­τελέσματα, που δεν θεωρούσαν οι ίδιοι σαν πιθανά. Οι άνθρωποι αυ­τοί αισθάνονταν μετά από ένα έμ­φραγμα και μετά από συστηματική ελαφρή αερόβια άσκηση αντοχής, πιο υγιείς και αποδοτικοί παρά πριν από την αρρώστια-τους. Τα αποτελέσματα ερευνών και η πείρα του Γερμανού καθηγητή KareDiem, θα πρέπει να ενθαρρύνουν οποιονδήποτε:

Με τα σπορ κατορθώνουμε να μείνουμε για τριάντα χρόνια στην ηλικία των 20 χρόνων.


Πηγή: Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες.