Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Τρόποι ασκήσεως

Ειδικά για τους κατοίκους των πόλεων είναι ένα σοβαρότατο πρόβλημα. Με λίγη φαντασία και υπομονή θα μπορέσετε πάντα να βρείτε ένα κατάλληλο μέρος για άσκηση. Ιδεώδης τόπος είναι βέβαια ένα ελαστικό έδαφος σ' ένα δάσος ή σ' ένα λιβάδι.



Όταν κατοικείτε στην πόλη


Εξετάστε, αν υπάρχουν στην περιοχή σας διαδρομές τρεξίματος. Οι δρομείς των αθλητικών συλλόγων γνωρίζουν εκτός από τις κοινές διαδρομές και άλλους δρόμους, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τρέξιμο. Πρώτον, η άσφαλτος και το μπετόν δεν είναι κατάλληλα για τρέξιμο, γιατί πολύ σύντομα θα παρουσιαστούν ενοχλήματα στο μηχανισμό κινήσεως. Δεύτερον, η ατμόσφαιρα είναι δηλητηριασμένη από τα καυσαέρια. Δεν νομίζουμε ότι μια διαδρομή 5-10 km με το αυτοκίνητο θα σας είναι τόσο δύσκολη, για να βρείτε καλές συνθήκες ασκήσεως.

Αν κατοικείτε στην εξοχή

Εδώ δεν υπάρχει πρόβλημα για να βρείτε κατάλληλο έδαφος για άσκηση. Αργά το φθινόπωρο και το χειμώνα, που νυχτώνει γρήγορα, ίσως μπορέσετε να βρείτε μια φωτισμένη διαδρομή, για να μη στερηθείτε την άσκησή σας. Δεν συνιστώνται ασφαλτωμένοι αλλά σχετικά επίπεδοι, ίσιοι δρόμοι στο δάσος ή στα χωράφια. Θα εκπλαγείτε: Το μάτι συνηθίζει πολύ εύκολα στο σκοτάδι και πολύ σύντομο θα μπορείτε να κάνετε την άσκησή σας το βράδυ, χωρίς φωτισμό, αν προσέχετε λίγο.

Ξεκινάμε — Ζέσταμα και τρέξιμο

Ο σωστός αθλητής πρέπει να προθερμανθεί πριν από το ξεκίνημα ενός τρεξίματος, για να προετοιμάσει τον οργανισμό και το μυϊκό μυϊκό για το φόρτισμα. Για το ήρεμο τρέξιμο ή το τροχάδην δεν χρειάζεται η φάση της προθερμάνσεως. Πάντως, είναι λογικό να δοκιμάζουμε λίγο στην αρχή το ρυθμό του τρεξίματος. Επίσης, πρέπει ανάμεσα στο τρέξιμο να γίνονται διαλείμματα περπατήματος. Ο αρχάριος ή ο λίγο εξασκημένος, σε αντίθεση με τον πεπειραμένο αθλητή, δεν είναι σε θέση να κάνει ένα γρήγορο ρυθμό τρεξίματος στην αρχή. Συνήθως, ο αέρας για όλη τη φάση της ασκήσεως έχει κιόλας καταναλωθεί. Δηλαδή, ο δρομέας δεν συνέρχεται από το γρήγορο ρυθμό και μένει πολύ πίσω από τη στάθμη αποδόσεώς του. Η περίοδος της προθερμάνσεως μπορεί ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη. Πάντως, 5 λεπτά είναι αρκετά, ιδίως όταν αργότερα ο ρυθμός δεν επιταχύνεται πολύ. Είναι, επίσης, σημαντικό, στο τέλος της ασκήσεως να δώσουμε την ευκαιρία στον οργανισμό να επανέλθει στα φυσιολογικά του επίπεδα μετά από μιά αυξημένη δραστηριότητα. Ο συστηματικός αθλητής ονομάζει αυτή τη συχνά παραλειπόμενη ενέργεια, ξεφούσκωμα. Ο δρομέας αντοχής δεν θα φτάσει, βέβαια, στο τέρμα με κομμένη την ανάσα, αλλά ένα σύντομο διάστημα αναθερμάνσεως είναι πολύ χρήσιμο. Σε άτομα με ευαίσθητο κυκλοφορικό, ένα απότομο σταμάτημα ή κάθισμα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα κυκλοφορικής φύσεως. Γι' αυτό ποτέ δεν πρέπει να διακόπτουμε απότομα την άσκηση, αλλά στο τέλος χρειάζεται ένα ελαφρό τρέξιμο ή περπάτημα με βαθιές εισπνοές και εκπνοές.

Τρόποι ασκήσεως

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι ασκήσεως. Για τον δρομέα ασκήσεως υπάρχουν μόνο δύο:

Τζόκινγκ/Διαλειμματικό

Η ονομασία αυτή προέρχεται από την Αμερική και σημαίνει ελαφρό τρέξιμο σαν τροχάδην. Η μεγαλύτερη ταχύτητα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 6 λεπτά το χιλιόμετρο έτσι θα μπορείτε να μιλάτε κατά το τρέξιμο. Ανάλογα με την πρόοδο της ασκήσεως τρέχουμε μια ορισμένη διαδρομή ή ένα χρονικό διάστημα και μετά κάνουμε ένα διάλειμμα περπατώντας. Μ' αυτό τον τρόπο αποκλείεται ο κίνδυνος για υπερκόπωση.

Τζόκινγκ/Συνεχές

Στόχος της ασκήσεως αυτής είναι να τρέξουμε ορισμένο χρόνο χωρίς διάλειμμα. Είναι το δεύτερο στάδιο μετά την άσκηση. Το καθαρό τρέξιμο αντοχής αυξάνει βαθμιαία.

Πηγή: Βιβλιογραφία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες.